Поиск по этому блогу

вторник, 3 февраля 2015 г.

Досягнення видатних людей у вивченні зоряного неба

Сонячна система

 

Арістотель


Багато уваги приділяв грецький філософ питанням будови миру. Арістотель був переконаний, що в центрі Всесвіту, безумовно, знаходиться Земля.
Арістотель намагався все пояснити причинами, які близькі здоровому глузду спостерігача. Так, спостерігаючи Місяць, він відмітив, що в різних фазах він в точності відповідає тому вигляду, який мала б куля, яка з одного боку освітлюється Сонцем. Таким же строгим і логічним був його доказ кулястості Землі. Обговоривши всі можливі причини затемнення Місяця, Арістотель приходить до висновку, що тінь на її поверхні може належати тільки Землі. А оскільки тінь кругла, то і тіло, що відкидає її, повинне мати таку ж форму.


Клавдій Птолемей


Сама ж знаменита «система світу Птолемея», яка описується (далеко не завжди правильно) у всіх підручниках астрономії та в багатьох популярних книгах, міститься в книгах «Альмагеста».
 У книзі II наводиться рішення деяких загальних завдань сферичної астрономії. Рух Сонця по екліптиці і сонячна аномалія (яка відбувається, як ми тепер знаємо, від нерівномірності руху Землі навколо Сонця по еліптичній орбіті) розглядаються в книзі III, а в книзі IV - видимий рух Місяця і його аномалії. У книзі V Птолемей будує свою теорію руху Місяця, засновану на комбінації декількох кругових рухів, для чого використовує поняття про ексцентров і епіциклів, введені раніше (у III книзі). Книга VI присвячена теорії сонячних лумних затемнень, що базується на розрахунках моментів сизигій (молодиків і повень), а також особливості руху Місяця, пов'язаних з тим, що її орбіта нахилена до площини екліптики на невеликий кут (5 °). Тут же наведені таблиці затемнень. У VII і VIII книгах наводяться описи сузір'їв, видимих з території Греції та Олександрії, і, крім того, каталог зірок, складений Птолемеєм на основі власних спостережень і спостережень Гілпарха {II століття до н.е.). У цьому каталозі дано положення 1025 зірок.



Досягнення видатних людей у вивченні фізики

Фізичний експеримент

 

Архімед 


Серед його досягнень у фізиці, - заснування гідростатики, статики та пояснення принципу важеля. Йому приписують винайдення новаторських механізмів, включно з облоговими машинами та гвинтовим насосом, що названий на його честь. Сучасними експериментами перевіряли твердження, що Архімедові машини могли піднімати кораблі в повітря та підпалювати їх за допомогою набору дзеркал.

Досягнення видатних людей у вивченні механіки

Герон Олександрійський

  В області практики Герон перевершує більшість своїх попередників. Кращою ілюстрацією цього є його праця "Про діоптр", знайдена лише в 1814 році. В цій праці описані методи проведення різноманітних геодезичних робіт, причому землемірна зйомка виконується за допомогою винайденого Героном приладу - діоптри.
 Діоптра була прототипом сучасного теодоліта. Головною її частиною була лінійка з закріпленими на її кінцях візирами. Ця лінійка оберталася по колу, що могло бути розташовано горизонтально чи вертикально. Для правильного встановлення приладу використовували висок і рівень. За допомогою приладу і прямокутних координат, Герон міг вирішувати на місцевості різні задачі: вимірювати відстань між двома точками, коли одна з них або обидві вони недоступні спостерігачеві; провести пряму, перпендикулярну до недоступної прямої лінії; знайти різницю рівнів між двома пунктами; виміряти площу найпростішої фігури.


Комментариев нет:

Отправить комментарий